Ölands Skördefest fyller 20 år med ett Öland för alla smaker!

Bild från Ölandsskördefest

28/9 – 2/10 är det dags för den tjugonde Skördefesten i rad. Ölands Skördefest har vuxit från en idé till en färgsprakande folkfest som engagerar snart sagt varje ölänning och lockar stora skaror besökare till ön. Det är en av öns största besöksmagneter men även en av regionens största marknadsplatser. Det är här det händer!

Får och folk samlas i Borgholms slott, fyrverkerier, flammar, kroppkakor kokas, Solliden tar emot i kunglig höstskrud, kungligheter kommer på besök, hotellrum och stugor fylls, husbilar rullar över bron. Det händer något över hela ön under Skördefesten!

Upphovsmannen Sven Ekberg

Upphovsmannen Sven Ekberg kom på idén till Ölands Skördefest genom att det på ön Jersey firades en annan festival i maj som heter Good food festival, en stor matfestival där man visar upp allt gott som den lilla kanalön kan erbjuda. När Sven satt i radiohuset och redigerade ett reportage från festivalen konstaterade han att det fanns en rad likheter mellan Jersey och Öland.

”Good Food Festival”

Båda öarna har fantastiska råvaror, duktiga odlare och producenter, kreativa och namnkunniga kockar. Så varför skulle man inte kunna göra en ”Good food festival” fast på Öland frågade han sig själv och på den vägen är det. Jag testade min idé på Rolf Attoff som tände direkt och därmed var bollen i rullning. Rolf tog den ekonomiska risken och gick in med eget kapital, så att vi kunde komma igång och utan Rolf så hade det aldrig blivit någon stadsfest. Sällskapet bakom Årets Ölänningar ställde sig helhjärtat bakom projektet.  Måns Rossander gjorde loggan, pumpan som är Skördefestens signum. Vi lyckades snabbt knyta ”arbetshästarna” Jeanette Milesson, Jörgen Areskough och Anne Willks till projektet, vilket var ett lyckokast.

Konstnatten

I samarbete med Södra Ölands konstnärsgille skapade vi också Konstnatten som redan efter premiäråret blev en dundersuccé. Vi ville visa att  Öland är så mycket mer än bara sol och bad, några korta sommarveckor. Målsättningen var att lyfta fram det kulinariska Öland och skapa Nordens Provence. Tidigare stängde Öland när skolorna började i mitten av augusti. Skördefesten blev säsongsförlängaren som man talat om i många år. Vi återupplivade också en urgammal svensk bondetradition. Skördefesten ligger i anslutning till Mickelmäss som förr satte punkt för odlingsåret.

Gensvaret

Gensvaret var blandat, men mest väldigt positivt. Vi var ju kaxiga, och satte en målsättning redan första året att Skördefesten i månadsskiftet september/oktober skulle locka lika mycket folk till Öland som midsommar. Det är klart att olyckskorparna kraxade att ”för det första går det inte och för det andra är det omöjligt”. Men vi lyckades och idag tror jag att alla ölänningar gillar sin Skördefest.

Samarbetspartner som betytt mycket

Samarbetspartner som har betytt mest för skördefesten:
Årets Ölänningar gav tyngden åt projektet. Sedan kommunerna, regionförbundet och länsstyrelsen, Södra Ölands konstnärsgille, LRF, Länsförsäkringar och många andra stora och viktiga aktörer. Men de som skapat folkrörelsen Ölands Skördefest är nog ölänningarna själva. Skördefesten har betytt mycket för Öland. Idag är det många som reser dit för matens, krogarnas och de fina råvarornas skull. Sven tror även att den har betytt mycket för sammanhållningen på landsbygden. Alla, unga och gamla samarbetar för att visa upp en vacker och positiv bild av det goda Öland. Den har skapat sysselsättning och omsätter miljonbelopp som stannar på ön och ger betydande skatteintäkter.

Skördefesten – det självspelande pianot

Skördefesten är som ett självspelande piano och måste hela tiden förnyas och utvecklas. Men det får aldrig ske på bekostnad av kvalitet eller det genuina. Skördefesten ska fortsätta vara äkta och jordnära men också vara ett evenemang i tiden. Det här året utökas festen en dag och Sven tycker att man skall jobba för en hel skördefestvecka.

Genomslag nationellt som internationellt

Skördefesten har fått stort genomslag såväl nationellt som internationellt. Redan 2002 belönades Skördefesten med Stora Turismpriset. Förra året fick jag ta emot Visitas stora pris. Maud Olofsson ordförande i Visita sa bland annat i sitt tal att ”det är en ära att få dela ut priset till personen som står bakom denna briljanta idé och lockar närmare 300 000 besökare och får snart sagt varje ölänning att engagera sig i festligheterna”. Då klämde jag fram en tår.

Sven har massor med minnen från Skördefesten och blir imponerad varje år när han åker runt på Konstnatten på södra Öland och fastnar i bilköer, trängs med folk från när och fjärran i Eriksöre och många andra byar. Invigningarna har alltid varit festliga och högtidliga med kungligheter, statsråd och andra högtidstalare.

Hålltider mellan 28 september-2 oktober

24/9 11.00 Vernissage samlingsutställningen på Ölands
Museum Himmelsberga

28/9 11-17 Samlingsutställning på Ölands Museum Himmelsberga.
18.00 är det invigning av Ölands Skördefest i Årets Ölandsby Borgholm.

29/9 11-17 Samlingsutställning på Ölands Museum Himmelsberga.

30/9 11-19 Ostfestival på Drottning Victorias Hotell och Vilohem.
11-22 Samlingsutställning på Ölands Museum Himmelsberga.
12-21 Öppen gård på Arbelunda Sörgård.
12-21  Om pumpor och bönor på Ölands Trädgårdsprodukter i Färjestaden
13-18 Fårets Dagar på Borgholms Slott.
19-sent Konstnatt på hela Öland
19.15 Jätte dockparad i Mörbylånga.
20.00 Eldskulpturer på stranden i Köpingsvik.

1/10 10-17 Totalförsvarets dag i Stora Rör
10-18 Fårets Dagar på Borgholms Slott
10-18 Öppen gård på Arbelunda Sörgård
10-18 Om pumpor och bönor på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter i Färjestaden.
11-13 Invigning av pumpor för Pumpa-tävling på torget i Löttorp
11-17 Provsmakning av skogens skafferi på Skademosse Gård.
11-19 Ostfestival på Drottning Victorias Hotell och Vilohem
11-22 Samlingsutställning på Ölands Museum
15.00 Solliden-loppet i Borgholm
16.00 Vinnarna i Pumpa-tävlingarna utses på torget i Löttorp
21.00 Fyrverkeri i Borgholms hamn

2/10 10-15 Fårets Dagar på Borgholms Slott
11-17 Samlingsutställning på Ölands Museum Himmelsberga
13.00 Skördefest parad genom Färjestaden till hamnen.