Filmrecension av filmen Snowden

Filmen Snowden

Hjälte eller förrädare?  Filmatiseringen av händelserna som ledde fram till att den CIA-anställde visselblåsaren Edward Snowden blev en av världens mest jagade män. 2013 läckte han tusentals sekretessbelagda CIA-dokument till The Guardian och The Washington Post, och kunde då avslöja att USA och Storbritannien bedrev topphemlig övervakning av privatpersoner, politiker och företag i hela världen

Nu i veckan så var jag och såg på bio. Det var filmen ”Snowden” som gestaltades på bioduken.

Handling

Edward Snowden värvades till armén när han var 20 och anställdes av CIA när han var 22. Han blev konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst, National Security Agency, när han var 26 och vid 29 års ålder fick han fly för sitt liv och lämna sitt land. Filmmanuset är delvis baserat på böckerna The Snowden Files av Luke Harding och The Time of the Octopus av Anatoly Kucherena.

Filmen börjar med en olycka i det militära. En känslokall person föredrar teknikens under framför kärleken. Han försöker kombinera de båda, men hon har helt andra erfarenheter när det gäller datorer än vad han har. Hur blir det när de båda flyttar till Hawaii?

Betyg

Vad tyckte jag då om den? Jo, den var bra. Helt klart en fyra på en femgradig skala. Kanske till och med en stark fyra!