Mammutarnas historia

Här kan du läsa mer om Mammutarnas historia

Elefantdjur

Mammutar är ett utdött släkte av släktet elefantdjur. Mammutarna som levde i Afrika började för 3 miljoner år sedan att vandra norrut. Fossiler från mammutar är kända från Afrika, Asien, Europa och Nordamerika.
Mammutar har vanligtvis långa böjda betar och arten som levde långt norrut hade tjock päls.

Mammutar levde i Afrika

Många kopplar ihop Mammutar med Istiden men i själva verket levde dom i Afrika för ca 4 miljoner år sedan. Mammutar äter mest vanligt gräs. Den äldsta kända fossilen man funnit av Mammut är ca 1,8 miljoner år gammal. Den äldsta levande mammuten dog för ca 6000 år sedan i Sibiren.

Kallare klimat

För ca 700 000 år sedan blev klimatet kallare och många Mammutar dog ut. Det finns även Dvärgmammutar som dog ca 1700 f kr. Homo erectus (den upprättgående människan) jagade Mammutar för ca 1,8 miljoner år sedan. Det finns även en annan teori, att Mammutar dog ut av virus.

2006 hade man funnit nedfrysta spermier som man funderade med att korsa med en afrikansk elefant. Som forskaren Nairumi Ogunuki kom fram till att man även kunde klona, men då till max 85 procent mammut.

AV Anders Per Christer ” Gusten ” Gustavsson