Let creativity flow.

Let the creativity flow

Hur är det med din kreativitet? Låter du den flöda fritt eller begränsar du den på något vis? Jag tror att det är viktigt att vara kreativ. Det blir som ett slags skapande. Ett skapande har inga gränser, inte mer gränser än vad du själv tillåter. Här är det en utmaning att tänka ”out of the box”. Det finns en hårfin skillnad mellan galenskap och genialitet.

Har du någonsin satt dig ner med en penna och ett papper? Att bara låta fantasin ta fart, skissa, anteckna, rita och måla. Det är en konst att skapa, och det är DU som styr vad du ska skapa. Jag tror det är viktigt att vi gör små ”uppfinningar” och kan känna oss stolta över det vi gjort.

Kurs i Askersund

Jag minns det, back in -07, när jag blev erbjuden att gå en kurs i målning i Askersund. Det här var ingen vanlig kurs, här handlade det om att måla ut känslor. Vi började med att ta ett papper och en penna och att, medan vi blundade, föra pennan över pappret. Det blev som en meditation. Pennan hittade en rytm så småningom och former på pappret kunde ta sitt uttryck. Detta blev grunden för själva målandet på duken, för när vi i målargruppen hade grundat oss och på sätt och vis även balanserat våra känslor någorlunda, var det dags att uttrycka sig.

Duken kunde bli hur som helst. Här var det viktiga att låta sitt känslomässiga flöde ta fart. En del i gruppen målade stora, mörka fläckar. Andra var mer som perfektionister och satte igång att avbilda något väldigt detaljrikt. Det spelade ingen roll hur det blev. Ledarna sa till oss att vi nu skulle låta målningarna torka, och när de gjort det så var det dags att måla igen. Detta innebar att känslorna som vi först fick ut skulle målas över.

Det var som terapi.

Allt elände, det tråkiga och det fasanfulla på mångas dukar skulle nu bort och ersättas av en mer balanserad och mer positiv bild. Vi var fortfarande fria att måla vad vi ville och genom att först ha gjort sig av med dålig energi såg vi snart att resultatet skulle bli mycket bättre än om vi direkt hade varit kreativa utan meditation och känslouttryck.

Detta visar på att vi behöver uttrycka oss, och även att vi behöver tid för begrundan. Det är först när vi har gjort detta som vi kan åstadkomma resultat som går utöver vår egen förväntan. Lägg allt åt sidan för ett ögonblick efter att ha mediterat över din situation. Våga sedan att uttrycka dig och efter att ha ändrat vy på det du upplever är det dags att börja skapa igen. Du får bländande resultat.

Lära vända det negativa till något positivt

Nu säger jag inte att jag är någon person som tillämpar detta ständigt i min vardag. Tvärtom så behöver jag en påminnelse då och då, och det är bara vid vissa tillfälligheter som jag tar detta till mig. Det är ju faktiskt så att jag behöver använda mig av det jag lär mig och tillämpa det i livet också. Det som var så bra med den här målar kursen (EQ-painting) var att jag fick, på ett konstnärligt sätt, lära mig att vända det negativa till något positivt.

Det är speciellt en person som jag har kommit i kontakt med, som har visat mig vikten av att skapa – I stort som i smått. För vad är till exempelvis inte ett handskrivet brev värt och vad visar inte ett omsorgsfullt gjort föremål hur mycket personen bryr sig om en?

Sedan är det ju klart att det finns genvägar till att ta, som att köpa färdiga saker. Då blir det ju inte klart detsamma som när det är egengjort, men det visar ändå på att vi bryr oss.