Filmtips: Halloween – Hocus Pocus

hocuspocus

Hocus Pocus är en amerikansk långfilm från 1993 gjord av Kenny Ortega och skriven av Neil Cuthbert och Mick Garris. Historien är baserad på det som Garris, David Kirschner regisserat. Man följer de tre skurkaktiga häxorna spelas av Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy som väcks tillbaka till livet av misstag.

Häxans bakgrund

1693 hängdes systrarna Winifred, Mary och Sarah Sanderson på grund av att de var onda häxor. De fångade och sög livet ur små barn för att kunna hålla sig unga. Innan de hängdes, använde Winifred en ond förbannelse – en förbannelse som innebär att när en oskuld tänder Svartlågeljuset på Halloween, i deras hus, ska de återvända… 1993, 300 år senare , bestämmer sig Max Dennison för att tända ljuset för att skrämma sin irriterande syster Dani och vem han önskar vore hans flickvän, Allison. När han tänder ljuset förvandlas hela deras Halloween-kväll till en mardröm!

Filmen börjar med att man får se historien bakom om häxornas bakgrund. Det har gått 300 år och Max och hans familj flyttar till Salem. Medan Max och hans syster Dani undersöker staden möter Max Allison som blir hans kärleksintresse i filmen.

Allisons familj äger nu häxsystrarnas  stuga och den används som ett museum.  Max, Dani och Allison  undersöker stugan och Max tänder ett magiskt ljus av misstag som väcker häxorna till liv igen.

David Krischner fick idén till filmen när han och hans dotter satt utomhus och grannens katt springer förbi då kom han på en historia om att katten egentligen var en pojke som hade blivit förvandlad av tre häxor.

Av: Henrik Fransson