Kort historia om Halloween

En kort historia om halloween:

Firande

Halloween firas den 31 oktober för att kelterna firade deras nyår som kallades ”Samhain”. Samhain är namnet på månaden november och påbörjades 8-900 f.kr, den är alltså äldre än kristendomen. Och är på grund av att man trodde att de döda återvände på den dagen för att hemsöka de levande, därför la man offergåvor på deras gravstenar och klädde ut sig för att lura de döda. Samhain är också den viktigaste wiccanska högtiden, och är tillägnad de dödas själar. Denna högtid är den första av de åtta i det wiccanska året och var en skördefest där man firade sommarens slut, och som ofta ses som det keltiska nyåret. Man trodde att gränsen mellan vår värld och de dödas värld var som tunnast under denna tid.

Tände rovor

De tände även rovor som lyktor för att hålla de döda på avstånd men samtidigt så var de också en fest för att de tog farväl av de gamla året och välkomnade de nya året. Man tände även bål för skrämma bort andarna.

Det fanns mycket rovor på Irland men inte i Amerika, så när de tog med sig traditionen till USA bytte man rovor mot pumpor traditionen kom till USA på 1800 talet. Bus eller godis är alltså en ganska modern variant av Halloween som inte fanns under Samhain.

Keltisk inspirerad musik: