Assistansfrihet rädda LSS

Lördagen den 3 december 2016, var det en demonstration för LSS i hela Sverige pga. att den personliga assistansen drogs ner eller togs bort helt till en del av de personer som har funktionshinder/funktionsnedsättning.

Det började med nyheten om en kvinna som har MS. Hon hittades död på en toalett i en galleria. Dagen innan hon dog så fick hon beslutet från Försäkringskassan om personlig assistent men blev nekad. Hon är inte ensam om att fått indragna timmar eller utesluten assistans.

Vem kan hjälpa personen medan denne väntar på beslut när man överklagar till förvaltningsrätten, Kammarrätten och Högsta domstolen. Vem ska ta hand om den personen under tiden då? Vems är ansvaret om personen blir sämre?

Tack alla dem som har varit med på demonstration. Vi får hoppas att det händer något bättre i framtiden och bara överklaga deras beslut ge aldrig upp.
Nu kommer lite bilder från Kalmar

Text och bild: Emma Lindblad