Vilda Västern

Vilda västern även kallad Old West, kända platser i västern är Oklahoma och Wonded knee.
I South Dakota, 1889-1995, byggdes det mycket i Oklahoma, och även en massaker hände där när 200 till 300 indianer dog. Många filmer gjordes om Vilda Västern bland annat ”Den gode den onde och den fule”, ”Sundance Kid”, ”Bröderna Cartwright”, ”Deedwood” plus tecknade filmer: ”Lucky Luke” och ”Rödöga”. På 1800-talet erövrade de vita Indianernas land. Och byggde hus på deras territorium. Man var även kyrkliga i västern och hade präster samt biblar. Störst var Mormonerna som gillade månggifte. Men 1896 förbjöds detta, det fanns även protestanter och katoliker. Plus att det fanns shamaner.

Medellivslängden var ca 35 år, de fattiga och funktionshindrade hade det inte så bra. De fick inte vistas överallt enligt förbud. Man hade även skolplikt i västern, alla barn hade det och hade även Sheriff som polis. Det fanns även detektivbyråer och prisjägare. Den 24 december 1865 bildades Ku klux klan, trots det fanns domstolar och dödstraff. De hade smedjor, salooner, handelsbodar, barberare och begravningsentreprenörer. Tidningar som Nebraska Tombstone och Rocky var kända under den här tiden. Prostituerade fick inte vara med i kyrkan, samt andra sociala aktiviteter. Man såg upp till krigsveteraner som krigat mellan år 1861-1865. Guldruschen i Klondike, är känd för att det fanns massor med guld där. Kända personer i vilda västern: Billy the kid, Bella Starr, Wyatt Earp, Doc Holyday och Crazy Horse. Av indianerna bör nämnas: Sitting Bull och Buffalo Bill.

Av Anders Per Christer ”Gusten” Gustafsson