John Deer (Traktorer)

John Deer är ett amerikanskt märke som heter Deer och Company. I varumärket ingår jordbruksmaskiner, jordbruksredskap, skogsmaskiner, trädgårdsmaskiner, dieselmotorer, och olika typer av entreprenadmaskiner. Företagets grundare John Deer föddes i Rutland New England 7 februari 1804. Han dog 1886. John Deer sålde andelar i företaget till sin svärson Charles Deer, som tog över delar av företaget. Han kom att leda företaget i 46 år.

År 1918 börjar man tillverkning av traktorer och man säljer 5634 stycken, traktorer. 1956 etablerar sig företaget John Deer i Europa och köper företaget Heinrich Lanz AG. De har nu 35 000 anställda. Huvudkontoret invigs 1964 och mellan 1970 till 1980 började man även tillverka snöskotrar. År 2000 med Robert W Lane som styrelsens ordförande, förvärvade Deer aktiemajoriteten i skogsmaskinsföretaget Timberjack.

John Deer

Av Anders Per Christer ”Gusten” Gustafsson