På måndag ser du den här gästen! Linnéa Thurfjell

Linnéa Thurfjell är nyss fyllda 24, och arbetar ideellt som både ledare och ordförande för att funktionshindrade i Kalmar ska få möjlighet att idrotta. Nu är hon nominerad till Årets Eldsjälsgala. Linnéa har så länge hon kan minnas värnat om människors lika värde. Att alla ska få känna sig accepterade för den de är. När hon för några år sedan studerade till fritidsledare med specialpedagogik som inriktning fick hon upp ögonen för parasport, och där föddes ett intresse som bara vuxit sedan dess. Eller som hon beskriver det själv:

– Det var som om himlen öppnade sig – och den har bara öppnat sig än mer. Jag kan bli rent gråtfärdig av den respons jag får. Många bryr sig inte så mycket om deras lag vinner eller förlorar – de har haft jäkligt kul ändå. Och det är en sådan skön gemenskap. Våra lag är blandade vad gäller ålder och kön, och det ser jag bara som positivt. Hon är ordförande i föreningen Calmif.

Vill starta lag för barn
Calmif växer och utökar hela tiden sin verksamhet. Linnéa, som har varit ordförande i två år i mars, kan förutom ett 30-tal utövare inom rullstolsinnebandy och springande innebandy – för aktiva som alltså kan springa men som har en funktionsnedsättning – också räkna in ett 15-tal deltagare i rullstolsbasketen.

Samtidigt gäller det att anpassa sig till verkligheten – som hos många andra föreningar är ekonomin ett ständigt samtalsämne.

– Alla ska ha råd att vara med. Att träna funkar, men vårt lag i rullstolsinnebandy spelar nu i Sverigeserien vilket betyder resor till Göteborg, Eskilstuna och Stockholm. Och sådant kostar ju pengar. Plus att det råder hallbrist i Kalmar precis som i många andra kommuner.

Själv lägger Linnéa ner minst ett dussintal timmar per vecka på träningar och på att sköta allt administrativt.

– Som många andra skulle jag önska att dygnet hade 30 timmar, det hade varit lite enklare att få ihop allt då, säger Linnéa, som har en 40-procentig tjänst som elevassistent/resurspedagog på en skola och en 60-procentig tjänst som ledare för ett projekt som heter Fritidskanalen. Målet med projektet är att ge barn i åldern 7-12 år med funktionsnedsättningar en aktiv och utvecklande fritid.

Jobbar ideellt kvällar och helger
– Fritidskanalen innebär att vi knyter ihop olika föreningar under samma tak – syftet är att vi ska hitta och erbjuda sporter och olika slags fritidsaktiviteter.

Kvällar och helger lägger hon på Calmif Parasportförening. Hon kanske inte håller på tills hon är lika gammal som sin företrädare på ordförandeposten, men än så länge känner Linnéa att hon bara är precis i början på något.

Rösta på henne kan du göra här!