Ameer Mehtr

Ameer Mehtr är en av många flyktingar som flydde från ett krigsdrabbat Syrien.
Ameer beskriver att huvudstaden Damaskus som han bodde i förändrades från ” ett paradis till en mardröm”. Hans liv i Damaskus bestod av ströjobb, kickboxning på elitnivå & han simmade med sina vänner som var med i landslaget.
Men Ameer själv var inte med i landslaget.
Flera bekanta blev gripna och en vän blev skjuten av en prickskytt på öppen gata utan anledning, enligt Ameer.
Han var livrädd att bli inkallad till armen. Ameer säger:
– Jag ville inte gå in i döden.
Bara han visade sig så blev de en fara för hans familj. Regimen ser alla unga killar som ett hot i Syrien.
Ameer bestämde sig för att simma eftersom han inte hade pengar till att betala smugglare. Som tur hade han tränat simning och kickboxning i flera timmar varje dag sen han var 13 år. Hans plan var att simma från Turkiet till Grekland.
Ameer har med sig en karta på sin mobiltelefon. Kartan visar hur hans resa till Sverige gick till.
Han tog sig förbi 26 vägspärrar för att komma ur landet till Libanon. Från Beirut tog han sig vidare med båt till Turkiet. Efter två dagar av bussresa och en lång vandring var han framme vid ett skogsområde vid kusten där han skulle börja sin simning till den grekiska ön Samos.
Men innan dess var han tvungen att gömma sig för den turkiska polisen och i skydd av mörkret förberedde han sig för sin simtur.
Han lade sina få saker i sin ryggsäck och fäste den i ett däck som han knöt i ett band runt midjan.
Där efter värmde han upp och stretchade innan han dök ner i medelhavet.
Ameer simmade i sju timmar mot den grekiska ön. Han hade planerat rutten så att han kunde följa med strömmen. Han håller upp armarna i axelbredd och visa storleken på fiskarna han såg under sina timmar i vattnet med ett leende snabbt när han beskriver rädslan som han kände under resan i vattnet.
Ameer säger – ” Jag började fantisera om att människor försökte dra ned mig under ytan.

Jag tänkte att jag aldrig skulle komma över. Det enda jag tänkte på när jag såg klipporna på andra sidan: Där är det nya livet! Där är det nya livet!

Han visar upp sin ryggsäck, den vattentäta necessären från Syrien där han hade lagt sina värdesaker, sina simglasögon, badmössa och näsklämma. Han visade också den lilla plastförpackningen med minneskorten från datorn. Första bilden han lade ut på Facebook var när han hade nått sitt mål. Han står med armarna utsträckta i en segerviss gest.

”Första bilden efter att jag kommit fram till Grekland. Tack Gud”, lyder texten.
Precis innan avfärden köpte Ameer en mobiltelefon så att han kunde hålla kontakten med sin familj.
Den hade han packat in i en svart gummiballong. Men nu ligger den död i necessären. Han visade den fuktskadade telefonen som var full med havssalt.
“Vill du ha salt?” säger han och skrattar
I den stora sovsalen som Ameer delar ned flera familjer har han byggt upp två väggar runt sin säng. Han kallar det sitt “rum” och börjar frenetiskt bädda sängen när han visar oss runt.
– Om min mamma skulle se hur min säng ser ut skulle hon döda mig, säger han när han skakar på duntäcket.
Efter att hans historia kom ut har det kommit många reaktioner. Han är väldigt tacksam att folk bryr sig.
– Men jag är långt ifrån den enda som har gjort den här resan. Det finns många fler som har simmat. Vi har en Facebookgrupp. Från min säng i Sverige har jag berättat för flera hur de ska packa och hur de ska tänka för att klara övergången Men just nu är det ingen som simmar. Det är för kallt i vattnet.
Han har fått erbjudande om att träna både simning och kickboxning i Sverige.
– Jag vill jättegärna träna så fort jag blir frisk.

Av: Stefan Lundmark